top of page

Verloning bij meerhoofdig leiderschap

Met je familie moet je wandelen, niet handelen, toch?


Recent lanceerde ik op LinkedIn een poll of er bij meerhoofdig leiderschap in een familieonderneming waarbij er twee familieleden aan het roer staan, er een verschil mag zijn in verloning. U antwoordt voorzichtig dat dit wel mag. Graag zoom ik in op de redenen om inderdaad te kiezen voor een verschil in verloning van beide CEO's.


Uit onderzoek van Rabobank/ECFB en BDO uit 2016 blijkt dat de tweede generatie slechts 30% kans op slagen heeft. Ofwel, het gaat vaker fout dan goed. De twee voornaamste oorzaken voor het falen van deze overnames, is een gebrek aan communicatie en een gebrek aan vertrouwen. 25 procent van de gefaalde overnames is overigens te wijten aan een slechte voorbereiding, aldus een Amerikaans longitudinaal onderzoek. Slechts 15 procent (!) is te wijten aan strategische, fiscale of financiële problemen. Een eyeopener!


Terug naar de stelling of de twee kinderen aan het hoofd van de familieonderneming een ander loon mogen uitgekeerd krijgen. U voelt het misschien al aan: dit kan héél spannend worden! Immers, beide kinderen hebben het mandaat om gezag over de firma uit te oefenen en staan op gelijke voet in de organisatie. Wat zou dan een legitieme reden zijn om beide CEO’s anders te verlonen?


Reden 1: Werkervaring

Wanneer beide kinderen het stokje overnemen, kan het zijn dat er door leeftijdsverschil of een ander carrière pad meer kennis en vaardigheden bij een van de kinderen aanwezig is. Mocht deze in een andere setting gaan werken, dan zou men ook een hoger loon hebben uitgekeerd dan als het andere kind voor dezelfde functie had gesolliciteerd. Anciënniteit en eerder opgedane ervaring kan een goede reden zijn om te kiezen voor een ander loonpakket.


Reden 2: Rollen en verantwoordelijkheden

Hoewel beide kinderen de vertolking van CEO hebben binnen de organisatie, kan het alsnog zijn dat in de operationele werking van het bedrijf, de een meer verantwoordelijkheid draagt dan de ander. Bijvoorbeeld wanneer een van de twee kinderen zich vooral met het financieel-juridische en strategische bezighoudt, en de ander meer gefocust is op de operationele taken, dan kan de zwaarte van de verantwoordelijkheid doorwegen naar de persoon met de financieel-juridische en strategische verantwoordelijkheden. Simpelweg omdat als er op dat punt verkeerde beslissingen worden genomen, dit grote gevolgen kan hebben voor de organisatie.


Reden 3: Werkuren

Als er wordt gekozen voor een co-CEO, dan kan dit zijn omdat een voltijdse rol als CEO door geen van de kinderen als optie wordt gezien. Hoewel zij per definitie kiezen voor een job die geen 9-5 mentaliteit inhoudt, kunnen zij er wél voor kiezen om minder uren te werken. Dit kan als gevolg hebben dat de een meer aanwezig is of meer permanentie doet dan de ander, wat op zijn beurt aanleiding kan geven voor een andere verloning.


Hoewel er sprake kan zijn van verschillende verloning, blijft de macht binnen de organisatie eerlijk verdeeld. Meerhoofdig leiderschap is intussen en trend geworden die niet meer te stoppen is, en dat is een goede zaak. Als de onderlinge samenwerking goed verloopt, dan bereik je samen meer en is de last beter verdeeld. Zo blijft ondernemen bruisend leuk!


Daphne Surink, Business Consultant en Bezield Wetenschapper


Meer weten over dit onderwerp? Maak vrijblijvend kennis met ons!









bottom of page