De kortste weg van A naar B
Bijgewerkt op: 5 sep. 2023
Wat is volgens u de kortste weg om een taak binnen uw organisatie uit te voeren?
...
Het zelf doen, was dat uw antwoord misschien?
Vaak denken we dat de korste weg van A naar B onze eigen weg is. Toch ligt het antwoord een pak genuanceerder. We hoeven niet alles te kunnen en te kennen. Iedereen heeft zijn eigen specialisme en ervaring mee. Je bent pas een expert op een vakgebied als je hier 10.000 uur ervaring in hebt! Het is bijgevolg onmogelijk om de kortste weg altijd via uzelf te laten verlopen.
Sterker nog, het getuigt van circulaire denkpatronen. U wilt het zelf oplossen en het zelf bedenken wat erg nobel is, doch weinig productief. Stelt u zich eens voor dat de Rode Duivels zelf hun strategie zouden moeten bedenken voor het WK voetbal. Of dat Kim Clijsters haar eigen techniek had moeten verbeteren in haar hoogtijdagen. Klinkt absurd? Toch doen we hier allemaal aan mee.
Veel sterker is het om in een rechte lijn van A naar B te denken. Hoe kan ik, zo efficiënt mogelijk, resultaat X bereiken? Welke gerichte acties zijn hiervoor nodig? Welke informatie heb ik nodig, welke stappen definieer ik? Welke anderen zijn hierbij betrokken, welke vragen moet ik stellen of welke diensten/producten moeten er geleverd worden?
Zodra u het gewenste resultaat hebt gedefinieerd (dus niet enkel het doel!), kunt u stapsgewijs teruggaan tot de plek waar u nu bent. Wanneer u al deze stappen uitvoert, is het resultaat gegarandeerd. Doen wat gedaan moet worden, zonder er veel over na te denken, dát is straight-line leadership.
En uw creativiteit? Door de rust en duidelijkheid die u voor uzelf hebt gecreëerd, zult u meer cognitieve ruimte overhouden om flexibel en creatief te denken. Het is daarom een win-win situatie.
Straight-line denken en doen kunt u leren! Let wel: de uitvoeringsdiscipline is ook hierbij het moeilijkste. Laat u coachen zoals topsporters doen om zichzelf telkens te kunnen overtreffen!
Daphne Surink, Business coach en bezield wetenschapper
Comments