Verandering, daar houden we toch allemaal van?
Bijgewerkt op: 5 sep. 2023
Het lijkt wel of alles steeds sneller verandert. Enerzijds is dat positief - als we kijken naar de technologische vooruitgang de afgelopen 50 jaar dan is alles in razendsnel tempo geëvolueerd. Anderzijds is dit negatief: we kunnen de veranderingen bijna niet bijhouden, zo snel gaat het. Vanop een afstandje bekeken lijkt het alsof we als mens verandering heel erg leuk vinden. Hoe zouden we anders van papieren archieven naar een wandelende office die in je handpalm past zijn gegaan?
Toch zegt ons brein iets anders: verandering vinden we vreselijk. Alles dat verandert, brengt namelijk onzekerheden met zich mee. En we maken veel liever een voorstelling van de toekomst op basis van zekerheden dan van onzekerheden.
Bijvoorbeeld: van generatie op generatie is doorgegeven dat je beter uit de buurt blijft van een grote bruine beer. Iedereen wéét dat grote bruine beren gevaarlijk zijn, en niemand hoeft een ander er van te overtuigen dat je erbij uit de buurt moet blijven. Stel nu dat er morgen een oranje beer verschijnt: moeten we daar dan ook bang voor zijn of niet? Stel dat de grote bruine beer opeens het formaat heeft gekregen van een egel - is hij dan nog gevaarlijk? Stel je eens voor dat je iedere maand een ander soort beer te zien krijgt, telkens in een andere kleur, een ander formaat, een andere vacht... Je zou niet meer weten of je er bang voor moet zijn of niet! En dat zou tot onrust leiden in de community. Wie heeft er gelijk?
Laat dit nu net zijn wat er telkens bij ons gebeurt. Door de globalisering, het gebruik van Artificial Intelligence, online platformen die ons vanalles aanbieden aan content en producten... We weten het op een gegeven moment niet goed meer.
Als u in uw persoonlijk leven of in uw bedrijf even niet meer weet waar u juist de pijlen op moet richten, dan is het tijd om een hulpcortex in te schakelen. Iemand die vanop een afstandje mee kijkt wat de voor u beste strategie is in dit moment van uw ontwikkeling.
U hoeft het niet allemaal zelf te bedenken en te doen!
Daphne Surink, Business coach en bezield wetenschapper
Comments