top of page

1 op de 5 ondernemers soms eenzaam

Wat ben ik blij dat De Tijd aandacht geeft aan eenzaamheid onder ondernemers! Het is inderdaad niet de eerste associatie die we maken als we denken aan een bedrijfsleider. Toch is het een veel voorkomend fenomeen, waar wij ook regelmatig mee in aanraking komen.


Eenzaam aan de top

Als u dag in, dag uit ten dienste staat van uw onderneming, dan kan het gebeuren dat u zich hierin wel eens eenzaam voelt. U neemt zoveel gewicht op uw schouders dat u als vanzelfsprekend beschouwt, terwijl dit niet vanzelfsprekend is en hoeft te zijn. Met name wanneer u de enige of een van de weinige ondernemers bent in uw netwerk, kunt u het gevoel krijgen dat niemand u echt kan begrijpen. Gelukkig staat u niet alleen, en zijn er allerlei wegen die u kunt bewandelen om u minder eenzaam te voelen.


Risico’s

Hoewel het gevoel van eenzaamheid onschuldig lijkt omdat u er intussen aan gewend bent geraakt, zijn er wel degelijk gezondheidsrisico’s aan verbonden. Uit onderzoek blijkt dat het gevoel van eenzaamheid een negatieve invloed heeft op uw fysieke gezondheid. Ratten die in sociale isolatie werden geplaatst, hadden bijvoorbeeld een veel grotere kans op de ontwikkeling van verschillende ziektes dan de gesocialiseerde dieren. De stress die door eenzaamheid wordt uitgeoefend op ons systeem kan ervoor zorgen dat uw DNA op een andere manier wordt gebruikt en er hierdoor ziektebeelden kunnen worden getriggerd.


Opportuniteiten

Alle negatieve emoties en stress hebben een uitwerking op de manier waarop ons DNA wordt gebruikt. Als u dit in uw achterhoofd houdt, dan kunt u actief andere keuzes maken, zodanig dat u uw systeem zo goed mogelijk ondersteunt. Naast fysieke gezondheid is het mentale en psychologische welzijn van even groot belang. Investeren in een positief netwerk is daarom een must voor iedere ondernemer.


Positief netwerk

Wat bedoelen we nu precies met een positief netwerk? Enerzijds zijn dit gelijkgestemden met wie u samenkomt, van gedachten wisselt, mensen die u kunt inspireren en door wie u geïnspireerd geraakt, en misschien wel vrienden voor het leven worden. Anderzijds is het raadzaam om enkele kritische blikken in uw leven toe te laten. Niet om u te bekritiseren, maar voor al om samen met u de meest efficiënte en effectieve strategieën te bepalen om uw persoonlijke doelen te bereiken. Een klankbord, coach, liefdevol confronterende persoon of personen die u net dat stapje extra laten zetten of durven uw kijk in vraag te stellen zodat u kunt groeien in uw ondernemerschap.


Ik heb toch mijn partner, enkele vrienden en mijn familie, is dat niet voldoende?

Uw partner, vrienden en familie willen vooral graag dat u in de juiste relatie tot hen aanwezig kunt zijn. Thuis is het fijn als u ouder van de kinderen bent en volwaardig partner bent. Het mag uiteraard wel gaan over het werk, alleen niet heel de tijd. Met een positief ondernemend netwerk rondom u verlicht u de last op de schouders van uw naasten, waardoor deze relaties zullen verbeteren. Voor uw vrienden en familie geldt hetzelfde. Uiteraard is het fijn als u af en toe eens met hen kan klankborden, tegelijkertijd is het aangewezen om ‘gewoon’ als familielid aanwezig te kunnen zijn op feestjes en speciale gelegenheden in plaats van altijd in vergadermodus te zitten.


Aanbeveling

Onze aanbeveling voor ondernemers is dan ook om regelmatig tijd te maken om aan hun onderneming te werken. Idealiter spendeert u 30-40% van uw tijd aan strategie, beleid en ontwikkeling. In deze tijd kunt u perfect eens deelnemen aan een netwerkevent, samen met een collega-ondernemer naar de golfclub, op restaurant of simpelweg eens een wandeling gaan doen. Iemand extern toelaten op uw bedrijf om samen met u groeipunten te identificeren zal u helpen in actie te komen en in actie te blijven. De rol van ‘stok achter de deur’ besteedt u het beste uit. Iedereen die te dicht bij u staat, zal het moeilijk vinden om streng op te treden en consequent te zijn.


Eenzaamheid herkennen

Hoe weet u of u eenzaam bent? Loop onderstaande checklist door en neem vandaag nog actie.


Lichamelijke signalen

Verslechterde zelfzorg, verminderde eetlust, hoofdpijn, vermoeidheid, spanningsklachten

Psychische signalen

Gebrek aan zelfvertrouwen, gevoelens van zinloosheid of uitzichtloosheid, gevoelens van verlatenheid, teleurstelling, verdriet, boosheid, verminderd vertrouwen in anderen

Sociale signalen

Verminderd sociaal contact, missen van steun

Gedragsmatige signalen

Gebrek aan sociale vaardigheden, mensen op afstand houden, claimgedrag, op zichzelf gericht zijn, overmatig middelen- of medicijngebruik

Levensgebeurtenissen

Financiële problemen, belangrijke gebeurtenissen in privéleven zoals een verhuizing, ziekte of overlijden van een naaste, …


Herkent u uzelf of iemand die u kent in dit beeld? Het is lastig om toe te geven dat er iets niet helemaal juist is. U staat niet alleen en er is een oplossing om uit deze situatie te komen. U hoeft het niet alleen te doen!


Daphne Surink, Business Consultant en Bezield Wetenschapper

Bron: De biologie van de overtuiging, Dr. Bruce H. Lipton en www.eentegeneenzaamheid.nl

Lees ook: Tegen de keer, J.K. Huysmans



bottom of page