top of page

Mijn man

Graag stuur ik u het weekend in met leesinspiratie! In de afgelopen jaren dat ik werkzaam was en me heb verdiept in enerzijds het menselijk brein en anderzijds de uitingen in gevoelens, gedachten en gedrag, heb ik één ding ondervonden: het is veel variatie op hetzelfde thema.

Dit boek werd me een tijdje geleden al aangeraden, en ik moet u zeggen: het was een pageturner. In een mum van tijd had ik het uitgelezen. Zo meeslepend, realistisch en fascinerend was het om in het hoofd van de hoofdpersoon te kruipen. Ik wens u dit plezier van harte toe!


“Ze heeft een benijdenswaardig leven: een succesvolle carrière, een mooi huis in een buitenwijk, twee kinderen en de perfecte man. Maar onder dit schijnbare huwelijksgeluk schuilt een allesverterende passie. Na vijftien jaar is ze nog steeds smoorverliefd op haar man, maar ze twijfelt of haar intense gevoelens wederzijds zijn. Daarom wil ze onberispelijk zijn. Ze bereidt elk samenzijn met haar man nauwgezet voor, zet vallen voor hem en straft hem als hij fouten maakt. Elke dag bouwt de spanning zich op en groeit het onbehagen. Kan hun huwelijk haar hartstocht overleven?”


Na zoveel huwelijken van dichtbij te hebben gezien, lees ik dit boek met een semi-professionele bril. Het is een uitvergroot, toch zo herkenbaar relatiepatroon waarin het echtpaar verstrikt is geraakt. U moet daarom wel tegen een beetje zelfspot kunnen – mochten sommige elementen u persoonlijk raken.

Het heeft alles te maken met onze hechtingspatronen, ofwel in hoeverre we er vanuit kunnen gaan dat onze fysieke, emotionele en psychologische behoeften zullen worden ingevuld op basis van de ervaringen uit onze kindertijd. In de partnerrelatie komen deze hechtingsbehoeften uitvergroot aan het licht, en dat resulteert nogal eens in het beleven van een paradijs (want je biedt elkaar een veilige omgeving om te kunnen groeien) ofwel de persoonlijke nachtmerrie omdat je onbedoeld bij elkaar op elkaars ‘rode knoppen’ drukt zonder handvatten te hebben over hoe hier beter mee om te gaan.


Hechting speelt altijd en bij iedereen een rol. In ons model hebben we hier een uitgebreide tool set voor gemaakt om ervoor te zorgen dat uw verleden het stuur in het heden niet zal overnemen.


Benieuwd? Ik ga graag met u in gesprek naar aanleiding van dit prachtig geschreven boek!



Daphne Surink, Business Consultant en Bezield Wetenschapper



bottom of page