top of page

Leest u ook zo graag als wij?

Bijgewerkt op: 5 sep. 2023

Oh, boeken lezen - heerlijk vind ik het. Zeker nu het vakantie is, en er meer tijd is om te lezen. Vandaag begint onze meeting met de bespreking van een boek dat Filip aan het lezen is: 'De biologie van de overtuiging'. Het gaat erover hoe omgevingsfactoren de expressie van onze genen beïnvloeden. We maken ons de bedenking dat dit niet enkel op celniveau zo is, maar evengoed voor organisaties geldt. Als het in een bedrijf met een medewerker niet goed loopt, dan is de kans groot dat dit vooral wordt bepaald door omgevingsfactoren. Ik voeg eraan toe dat de emotionele staat van iemand ook mee bepaalt. Hoe inspirerend, boeiend en fascinerend is dit!


Naast vakliteratuur lezen we ook graag fictie. Een van de laatste boeken die ik las, was van JMH Berckmans: Zomer in Barakstad (Antwerpen) - een bundel kortverhalen. Vooral het verhaal 'Dringend' pakt me. De hoofdpersoon, de 'gaskamerman' genoemd heeft haast, want hij moet op tijd op zijn afspraak met Frieda Vindevogel komen. Onderweg loopt er van alles mis en hoe harder hij in stress gaat, hoe meer alles de soep in draait. Zo moet hij lang wachten in de rij, vergeet iets en moet opnieuw aanschuiven, laat zijn bril kapotvallen en wordt bijna overreden door tram 4, zijn de optiekers gesloten die hem uit de nood kunnen helpen en de tijd blijft maar doortikken. Uiteindelijk komt hij op het nippertje aan op de afspraak, volledig buiten adem en vol adrenaline.

Het is zo herkenbaar! Hoe meer druk en stress, hoe harder we beginnen lopen en hoe meer fouten er worden gemaakt, ook in organisaties. Vincent deelde hierover gisteren dat een studiegenoot bij AMS, een jurist, had gezegd dat 'als het druk is, is het niet druk bij ons op kantoor'. Ofwel, als het heel druk is, houden we het hoofd nog koeler dan anders. Harder lopen of gestresseerd zijn, zorgt enkel voor meer frustratie. Het werk wordt er echt niet beter of sneller door gedaan. Iets om in het achterhoofd te houden.


Als ik het even niet meer weet, wend ik me graag tot de wereld van poëzie. De complexiteit van woordgebruik laat mijn hersenen kraken en geeft me inspiratie om zaken vanuit verschillend perspectief te benaderen. Ik kan u van harte het werk van Paul Demets aanbevelen, prachtig vind ik het.


Ik kan u nog een hele lijst van prachtige proza, poëzie en vakliteratuur bezorgen als u dit wenst. Oók als u niet echt een lezer bent! Lezen kunt u leren, en sommige boeken kunnen gemakkelijk of soms beter in stukken worden verteerd. Mijn voornemen voor deze blog is om u regelmatig bij te praten over een van de boeken die we hebben gelezen. Enerzijds omdat we lezen heel fijn en inspirerend vinden, en anderzijds omdat u als ondernemer geen tijd heeft om zelf al deze boeken te lezen. Hoe fijn is het dan om u op deze manier te mogen inspireren!


Daphne Surink, Business coach, bezield wetenschapper en fervent lezer







bottom of page