top of page

Iemand anders

Bijgewerkt op: 5 sep. 2023

Zoals beloofd kunt u hierbij in uw handen wrijven en uw benen insmeren voor de eerste Value Creation boekrecensie!


"Iemand anders" is met volle overgave geschreven door Nele Van Den Broeck. Ik kende haar eerlijk gezegd niet - wat raar is, aangezien Nele toch een behoorlijke reputatie heeft in de muziek- en theaterwereld en als columniste. Het werd me aangeraden met lovende woorden, en kon bijgevolg niet anders dan het ook eens te lezen. Aangezien mijn boekenkast intussen overvol is, geniet ik van het lidmaatschap van 16 bibliotheken - ik vind er vrijwel elk boek terug. Tot mijn grote plezier haalde ik het afgelopen zaterdag af in het dorp waar ik woon. 's Avonds begon ik eraan, en voordat ik naar bed ging, was het boek al uit. Wat een waanzinnig geniaal geschreven werk, dat leest als een theaterstuk - heel beeldend en de oh zo herkenbare dagelijkse realiteit die prachtig, melancholisch en humoristisch wordt beschreven.


Zonder al teveel te willen prijsgeven, een professionele recensie van het boek kunt u hier lezen, ga ik graag met u in op de strekking van het verhaal. Namelijk, hoe je zo ver van jezelf kunt wegraken, dan probeert totaal iemand anders te zijn, om vervolgens na enkele omzwervingen jezelf weer terug te vinden. Want deze thematiek zien we dagelijks terug bij onze klanten. Ik deel graag het volgende verhaal met u.


"Op jonge leeftijd startte een echtpaar vol goede moed in de voorkamer van hun toenmalige kleine huurwoning een onderneming op. Hij, heel technisch en een groot rekenwonder, zij, manusje van alles, een aanpakker en doorzetter. Zij zorgt ervoor dat hij als technieker bij verschillende bedrijven tewerkgesteld wordt, waar hij allerhande klussen klaart. Door zijn multi-inzetbaarheid zijn de klanten lovend en groeit het bedrijf. Ze nemen enkele techniekers aan die eerst samen met de eigenaar op pad gaan, en later alleen. Enkele decennia later zitten de oprichters in hun 'ivoren toren' achter de pc en in de papieren een bedrijf te runnen dat enkele honderden werklieden over heel België tewerkstelt. De business floreert, en de tijd tikt door.


De jonge mensen van toen hebben intussen een respectabele leeftijd bereikt. Hij zit nog altijd graag met zijn hoofd in de techniek en de cijfers, maar het bedrijf runnen wordt hem echt teveel. Zij zit op zich met plezier op kantoor, al merkt ze op dat door de grootte en de complexiteit van de huidige markt het allemaal lang niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger. De twee ondernemende jonge mensen die deden wat ze graag deden, zijn over de jaren heen bedrijfsleiders moeten worden - ook al was dit misschien niet direct hun droom job. Vooral hij mist het 'projectjes uitwerken', iets wat hij zo graag doet - en goed doet!


Ze vragen ons om hulp om operationeel te stroomlijnen, en na enkele gesprekken wordt duidelijk hoe deze twee mensen na verloop van tijd hun kern wat hebben verloren, ze lijken uitgeblust te zijn. Financieel hebben ze niet altijd goed voor zichzelf gezorgd, en ook de familiale banden staan behoorlijk onder druk. Het wordt tijd deze mensen terug in contact te brengen met zichzelf, het bedrijf te optimaliseren en te zien naar welke toekomst we heen zullen werken op persoonlijk, zakelijk, financieel en familiaal vlak. Stap voor stap komen we bij hun kernwaarden, en komen zij weer in contact met wat voor hen werkelijk belangrijk is in het leven. Samen zetten we de stappen om deze realiteit met hen te creëren."


Iemand anders zijn is soms nodig als tegenbeweging van de alledaagse gekende sleur. Het zet de zintuigen op scherp en laat de balans kortstondig overhellen in tegengestelde richting. Tegengesteld handelen is een veelgebruikte techniek die ervoor zorgt dat u 'bij de les' blijft en bijgevolg wijzere beslissingen en keuzes kunt maken. Nele illustreert het op haar unieke wijze.


Mocht u deze vakantie toch wat tijd (over) hebben, dan is dit boek lezen tijd die u waardevol besteedt.


Daphne Surink, Business coach, bezield wetenschapper en fervent lezer




bottom of page