top of page

De zon en haar bloemen

Bijgewerkt op: 5 sep. 2023

Poëzie - ik had het u al aangekondigd, ik ben fan. Per toeval stuitte ik op het werk van Rupi Kaur, een dichteres van eerste generatie migranten en #1 bestseller volgens de New York Times.


In haar werk 'De zon en haar bloemen' gaat Kaur in op zelfontplooiing, dat autobiografisch gekleurd is. Het boek is opgedeeld in 5 onderdelen: verwelking, vallen, wortelen, uitkomen en bloeien. Ze gebruikt de metafoor van de bloem om het proces van groei en ontwikkeling te illustreren. Op intieme wijze neemt ze de lezer mee in het interne proces van het oude los te laten en het nieuwe te laten ontkiemen en tot wasdom te laten komen. Als kind van migranten groeit ze op tussen twee verschillende werelden en is ze de eerste generatie vrouwen in de familie die vrij is om zelf keuzes te maken. Hoewel ze deze kans met beide handen aangrijpt, gaat het allerminst vanzelf.


Er is moed voor nodig om onze waarlijke authentieke zelf te leven, en dit werkt op ons door zowel zakelijk als privé. Hoe dichter we bij onze kernkwaliteiten en kernwaarden blijven, hoe authentieker we zijn, hoe meer we zullen stralen en ons licht op de wereld kunnen laten schijnen. Het is mijn missie om de prachtige en inspirerende mensen die ik professioneel begeleid te laten groeien en hun potentieel zoveel mogelijk te laten benutten. Het geeft me enorm veel voldoening als ik zie hoe zij in hun kracht komen te staan en prachtige resultaten bereiken.


Gisteren was er nog zo'n moment. Samen met Vincent zit ik in gesprek met een koppel dat we begeleiden. Het vorige gesprek was emotioneel geladen. Hoewel het mooi was dat er veel op tafel kwam, was er nog geen ruimte om in rust de zaken tot in detail te kunnen bespreken. Voorafgaand aan het gesprek bereiden Vincent en ik onszelf voor. Wat willen we graag bereiken vandaag? Het doel is om nog dichter naar de kern te komen, nog dichter naar de basis te gaan van wat deze twee mensen drijft om samen een mooie toekomst op te bouwen. We zetten onze intentie en bereiden enkele opdrachten voor. Het gesprek verloopt met zoveel maturiteit ten opzichte van de week ervoor - op een week tijd is er ruimte gekomen om het over de 'echte' zaken te hebben, zonder al deze emotionele lading. We complimenteren hen voor het harde werk dat ze verricht hebben, en ik voel enorm veel trots en bewondering voor hen. Met een grote glimlach op mijn gezicht vertrek ik na het gesprek naar huis.

Groei is een proces. Vertrouwen hebben in het proces vergt moed en kwetsbaarheid. Ik voel me bevoorrecht dat ik getuige mag zijn van zoveel prachtige processen, zoveel moedige mensen, zoveel kracht. Ik voel me als een bloem onder de zon.


Als u zich graag laat raken en laat inspireren net zoals ik, dan is haar werk zalvend. Bovendien nodigt het uit tot zelfreflectie. Hieronder leest u een van de prachtige gedichten uit haar boek.



you do not wake up

and become the butterfly

growth is a process


Rupi Kaur



Daphne Surink, Business coach, bezield wetenschapper en fervent lezer





bottom of page