top of page

Creatief denken - vervolg op Think again!

Nadat ik het boek van Adam Grant heb uitgelezen, valt mijn oog alweer op het volgende: Survive the modern world: How to be a creative thinker, geschreven door Roya A. Azadi. Want je kunt wel dingen opnieuw bedenken, maar als je telkens met weinig originele ideeën komt, dan heeft heel het denkproces weinig nut.


Dit boek is veel minder wetenschappelijk geschreven dan het eerdere werk, wat mij enigszins op de zenuwen werkt. Ik houd er namelijk van af en toe eens in de referentielijst te neuzen, en in een digitaal boek is dat nog gemakkelijk ook – met twee clicks heb ik de referentie gelezen én zit ik terug op de pagina in het boek waar ik gebleven was. Maar goed, ik besluit het proces van ‘rethinking’ toe te passen en me open te stellen voor de inhoud van dit boek. Ik merk op dat ik hier en daar toch wel vraagtekens zet bij enkele beweringen, bijvoorbeeld als de auteur het heeft over ‘studies hebben uitgewezen dat …’ en dan nergens een referentie naar de studie te vinden is. Ik merk op dat ik dan de overtuiging bij mij draag dat ik die informatie niet kan vertrouwen en besef dat die overtuiging wellicht niet per se klopt.


Terug naar de inhoud van dit boek, want, in tegenstelling tot het andere werk zit in dit boek heel veel praktische informatie. Veel van de oefeningen passen we binnen Value Creation al toe. We weten uit onze ervaring dat mensen het beste leren als ze even mentaal op een andere plek gaan zitten door te schrijven, een ontspannings- of visualisatieoefening te doen, te bewegen, een cold plunge te doen en nog zoveel meer oefeningen die we in ons repertoire hebben gestoken. Rust is een voorwaarde voor het brein om met creatieve, outside the box ideeën te kunnen komen. Rust is in dit geval vooral het gunnen van mentale rust: geen prikkels van elektronische apparatuur, geen mails, geen druk, even niks doen en mentale ruimte maken.

Dagdromen is ook zo’n effectieve strategie. In het boek is er zelfs een hele oefening aan gewijd. Ik neem een screenshot in de hoop deze oefening niet te vergeten en in het werk te kunnen toepassen. Voordat ik met klanten aan de slag ga met een nieuwe oefening, probeer ik hem zelf eerst uit om te zien hoe ik de oefening ervaar. U doet toch mee?!

Mag ik u uitnodigen deze oefening samen met mij te doen, en uw bevindingen te delen onder deze post? U krijgt van mij eeuwige dankbaarheid. Bovendien krijgt u een kleine inkijk in mijn geest, aangezien ik de oefening ook zelf zal doen en de resultaten met u zal delen.


De oefening: Geen limieten

  1. Schrijf 100 ideeën op over wat u zou doen als tijd, geld en hulp ongelimiteerd aanwezig waren. Echt geen limieten, u hebt volledige beschikking over alle benodigde resources.

  2. Zodra u begint met schrijven, kijkt u niet op, ook niet om te zien of u een bepaald idee al eerder heeft genoteerd. U schrijft in één keer door.

  3. U moet dit doen in 1 zitting, niet in delen.

Houd deze lijst bij, en kom erop terug als u inspiratie nodig heeft. Ik ben benieuwd wat er uit onze hoofden tevoorschijn komt!


Een ander aspect dat telkens terugkomt in het boek, en wat ik vaak aanhaal tijdens sessies met klanten, is dat je vervelen een zeer constructieve bezigheid is. Verveling is een staat van zijn die we vaak als onproductief of lastig ervaren, terwijl je de beste creatieve ideeën opdoet wanneer je saaie dingen aan het doen bent, het liefst zo lang dat je het bijna niet meer kunt volhouden. De repetitieve saaiheid zorgt ervoor dat we andere oorden in ons bewustzijn opzoeken, wat leidt tot de meest fantastische inspiratie. U kent het misschien wel, dat u de beste ingevingen krijgt wanneer u onder de douche staat of een lange wandeling maakt, of op een luie zondag? Belangrijk is wel dat we deze geniale ingevingen direct ergens noteren, voor we ze weer vergeten. De grootste denkers liepen niet voor niets altijd met een notitieboekje en potlood op zak. Je weet het immers maar nooit.


Hoewel dit boek dus minder ‘body’ heeft, kunt u er zeker veel inspiratie uit opdoen en in het experiment stappen. Het was dan voor mij ook een logisch gevolg na het lezen van Think Again. Al deze oefeningen dragen bij aan de mogelijkheid om flexibel en creatief te kunnen denken, en op deze wijze uw horizonten te verbreden. Inspirerende materie. Ik nodig u vooral uit om er effectief mee aan de slag te gaan en in het experiment te stappen. Alles wat u al ‘weet’ is niet zo interessant, dat weet u immers al. Veel spannender en uitdagender is op zoek te gaan naar de dingen die u nog niet weet, of toch niet bewust van bent. Daag uzelf uit, graaf eens in andere lagen van uw bewustzijn en laat u verrassen.


Ik kijk uit naar uw reactie!





Daphne Surink, Business Consultant, Bezield Wetenschapper en Fervent Lezer (van niet-alledaagse boeken)




bottom of page