top of page

Aghatokakological

Bijgewerkt op: 5 sep. 2023

ag·​a·​tho·​kak·​o·​log·​i·​cal ¦a-gə-(ˌ)thō-ˌka-kə-¦lä-ji-kəl


: bestaande uit zowel goed als kwaad


Goed òf slecht

Alles òf niets


Dualiteit is er altijd in ons en rondom ons. De uitdaging ligt erin deze polariteit te erkennen en te herkennen, zodanig dat we minder verleid worden om zwart-wit te denken. Ook in organisaties duikt het fenomeen van te gepolariseerd denken op, bijvoorbeeld wanneer er uitspraken worden gedaan 'hij/zij functioneert niet' of 'dat is toch een goeike' alsook inhoudelijk door te denken dat door slechts een aanpassing te doen, alles opeens volledig zal veranderen of opgelost zal zijn.


Polariseren helpt om een voorspelling te maken van de toekomst, het geeft houvast. Toch ligt de realiteit een stuk genuanceerder. En-en denken kunt u zichzelf aanleren, door erg bewust en specifiek te zijn in welke domeinen, aspecten van een persoon of onderdeel in de organisatie gewenste output geven, en waar er minder gewenste resultaten zijn. Zo kunt u samen met uw team gerichter ingrijpen, bijsturen en optimaliseren. Deze open blik van én de goede, mooie, gewenste zaken te blijven zien én oordeelloos kunnen kijken naar zaken die minder goed lopen, komt de organisatiecultuur ten goede.


Een medewerker functioneert daarom niet 'helemaal niet' - er zijn heus gebieden waarop de medewerker wél functioneert. Het is van belang die zaken te herkennen en te versterken, want dit zal ervoor zorgen dat u op een positievere manier naar deze persoon kunt kijken. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat deze bias in het onderwijs een grote rol speelt. Als de leerkracht vertrouwen heeft in de leerling, zal de leerling beter presteren. Hetzelfde principe kunnen we toepassen voor uzelf en binnen uw organisatie. Eerlijk en vol vertrouwen durven kijken naar de realiteit, en vanuit hier leren, delen en creëren.


Aghatokakological - het goede en slechte is altijd en overal vertegenwoordigd. Let op de balans hiertussen, alsof u uw resultatenrekening aan het opmaken bent. Plug in met de positieve pool waar nodig, en betrek de negatieve wanneer u risico's analyseert. Geniet van de potentie, en sta u toe realistisch te blijven kijken.


Daphne Surink, Business coach en bezield wetenschapper






bottom of page