top of page

Vol

Vol.


Na het lezen van 3 boeken op 3 dagen ben ik vol. Ik lees namelijk naast Think Again en How to be a creative thinker nog het boek ’36 vragen waardoor ik anders naar je ben gaan kijken’ van Vicki Grant – een wetenschappelijke studie beschreven in romanvorm. Prachtig boek, intens emotioneel.


Vol, zeg ik u. Zo vol met informatie dat ik er niet meer van kan slapen.


Herkent u dit? Zo vol te zijn van alle indrukken en informatie die u doorheen de dag te verwerken krijgt, dat u nog maar moeilijk tot rust komt? Als ondernemer is er altijd van alles gaande en moet u op twintig plaatsen tegelijkertijd zijn, zeker wanneer u in een KMO werkt. U bent niet alleen zaakvoerder, maar ook HR, IT, klusjesman, boekhouder en nog zoveel meer. Al die verschillende petten en al die informatie en taken die bij het ondernemerschap om de hoek komen kijken – het vraagt veel van u en uw brein.


Vol dus. Uren wakker liggen, wachtend en hopend op rustige slaap die niet komt.


Gevolgd door frustratie, want na enkele uren wakker in bed te hebben gelegen, heb ik het wel gehad. Ik besluit dan maar een podcast op te zetten in de hoop dat ik hierdoor wat afgeleid ben. Uiteindelijk val ik wel in slaap, maar ook de volgende dag voel ik me als een bom die op ontploffen staat.

Het is pas wanneer ik een constructief ‘rethinking’ gesprek voer met mijn reisgezel dat ik wat verlichting kan voelen. Hij verzoekt mij met lichte dwang deze dag niet meer te lezen en eerst de informatie te verwerken. Vervolgens verplicht ik mijzelf liefdevol om dit advies op te volgen, en houd een siësta die wel rustig verloopt. Bij het opnieuw ontwaken voel ik me weer OK.


Lessons learned.


Het is niet omdat ik een week op verlof ben, dat ik elke dag een boek moet uitlezen. Al voelt dit soms wel zo aan. Ik heb eindelijk tijd om veel te lezen, en haal er dan ook graag alles uit wat erin zit. Het is een aandachtspunt voor me, om ook tijdens een normale week tijd te maken voor rust en lezen. Een andere les die ik eruit trek, is dat ik na een berg informatie er geen intens emotionele roman bovenop moet gooien. Trop est trop. Het was een prachtig boek, dat wel – maar wel intens. Ik was direct verkocht en het boek was uit voordat ik er erg in had.


Lessons learned. De balans van inspanning en ontspanning zal ik goed in de gaten houden, ook al lijkt het alsof ik in de flow ben. Trop est trop!


Hierop besluit ik voor de rest van de week te zoeken naar een ietwat droog wetenschappelijk werk waar ik niet direct doorheen kan fietsen, zodat ik als een herkauwer rustig de informatie tot mij kan nemen. Vertragen helpt het vollopen te voorkomen. Ik kies voor het boek ‘Einstein’s Fridge: The Science of Fire, Ice and the Universe’ geschreven door Paul Sen. Het is een reis door de tijd met als thema thermodynamica. Ik ben er nog in bezig, het is hersenkrakende materie. De rest van de vakantie lees ik minder en trager, en geef ik mezelf rust.


Ik wens het u ook toe. Rust. Slaap. Ontspanning.


Loopt u ook regelmatig vol? Blijf hier dan niet alleen mee zitten. We zijn 1 klik van u verwijderd, en weten zelf als geen ander hoe het is om ondernemer te zijn, met alle mooie en uitdagende aspecten die hierbij horen.





Daphne Surink, Business Consultant, Bezield Wetenschapper en Fervent Lezer (van niet-alledaagse literatuur)





bottom of page